петък, 2 декември 2011 г.

(R)evaluation

Стойността на дадено нещо за нас е винаги относителна. Така както едно лате е твърде скъпо, ако заплатата ни покрива само основните разходи, и съвсем normally priced, ако имаш достатъчно банкноти в портфейла.

Ако можем да си позволим и лате и нещо друго, а дадем парите си само за латето, значи че въпреки че имаме възможна алтернатива, в момента искаме точно и само това. Простичко предпочитание, преведено в банкноти.

Малко по-украсени, но не много различни са нещата и с хората. Ако можеш да си позволиш да бъдеш с повече хора, би ли избрал само един? Защото наистина, истински, много го харесваш. И въпреки че можеш, просто не искаш друго. Или взимаш това, което можеш да си позволиш за момента, докато състоянието ти се позакрепи и можеш да посегнеш и към други? Понякога дори не е нужно да са по-скъпи. Просто да можеш и да ги искаш достатъчно.
 
Истинската любов обаче се проявява, когато дори изкушени от охолство и други възможности, пак искаме същото нещо. Лесно е да се върнеш при някого, ако евтиното забавление не сработи. Но ще ти липсва ли той, при благоприятни други условия? Ако си нещастен, ще се сетиш винаги какво хубаво си имал преди това. Но ако си ок-  ще ти липсва ли изгубеното?

Истинската любов е отговорът на въпроса: ако нищо не би ти попречило, кой е човекът, с когото би бил най-щастлив?

1 коментар: